top of page

Lääkkeetöntä apua synnytykseen TENS-laitteella

TENS-laite on suosittu lääkkeettömän kivunlievityksen muoto.

Mutta miten se toimii ja koska sitä kannattaa käyttää?


ELLE TENS-unit for natural pain management in labour. TENS-laite lääkkeettömään kivunlievitykseen synnytyksessä

Alaselkään asettavaa TENS-laitetta käytetään muun muassa synnytyskivun hoidossa. TENS on lyhenne englannin kielen sanoista Transcutaneous Electrical Nervous Stimulation. Suomeksi puhutaan TNS-hoidosta, joka tarkoittaa ihonläpäisevää hermoston sähköistä stimulointia.


TENS-laite hyödyntää TNS-hoitomenetelmää, joka voi lievittää niin äkillistä kuin kroonista kipua. Hoitomuoto on ollut erityisen suosittu kuukautis- ja selkäkipujen lievitykseen. Synnytyksissä TNS-hoitoa on maailmalla hyödynnetty jo 1970-luvulla, Suomessa TENS:in käyttö on yleistynyt synnytyksissä vasta 2000-luvulla.


TENS:in toimintamekanismille ei ole näyttöön perustuvaa selkeää selitystä. Useita teorioita menetelmän vaikutuksesta kipuun on kuitenkin esitetty. Suosituin näistä teorioista on porttikontrolliteoria. Sen mukaan TENS-laitteen vaikutus perustuu siihen, että ärsyttämällä kehon kosketushermopäätteitä sähköimpulssein voidaan estää samanaikaisesti muualta kehosta aivoon kulkeutuvia kipuviestejä.


Synnytyksessä TENS-laitteen elektroidit kiinnitetään alaselkään, koska alaselän hermopäätteitä ärsyttämällä saadaan vähennettyä kohdusta ja lantionpohjan alueelta tulevien kipuviestien voimakkuutta.


Toisen teorian mukaan TENS-laitteen aiheuttamat kivuliaat sähköimpulssit vaikuttavat aivokemiaan, erityisesti lisäämällä endorfiinien eritystä. Endorfiinit taas lisäävät kivunsietokykyä. TENS-laitteen käytön uskotaan vähentävän pelkoa, lisäävän hallinnan tunnetta ja kääntävän synnyttäjän ajatukset pois kivusta. Nämä seikat taas johtavat tyytyväisyyteen ja endorfiinitasojen nousuun.


Synnytyskipu on kuitenkin hyvin monitahoinen ilmiö, ja kokemukset siitä vaihtelevat suuresti. Niin fysiologiset, kognitiiviset kuin psyykkisetkin tekijät vaikuttavat kivun kokemukseen. Tämän vuoksi TENS-laitteen tehoa on vaikea määritellä tarkasti, ja siksi myös jotkut kokevat laitteen hyödylliseksi, toiset taas eivät.


TENS-laitteen käyttöön on joitakin rajoitteita, joista on tärkeää olla tietoinen. Henkilön, jolla on sydämentahdistin, sydänsairaus tai joka sairastaa epilepsiaa, ei tule käyttää laitetta. Tarvittaessa TENS-laitteen käytöstä voi keskustella lääkärin kanssa. TENS-laitetta saa käyttää vasta raskausviikon 37 jälkeen.


Synnytyksen kivunlievitykseen on suositeltavaa käyttää synnytykseen tarkoitettua TENS:iä. Muita TENS-laitteita voi toki synnytyksessäkin käyttää, mutta synnytykseen tarkoitetuissa TENS-laitteissa on suuremmat elektroidityynyt ja supistuksia varten hyödyllinen boost-toiminto. Synnytykseen tarkoitetun TENS:n voi ostaa omaksi tai vuokrata.


Tarjoan Elle TENS-laitetta vuokralle lääkkeettömäksi kivunlievityskeinoksi. Vuokra-aika on noin 4 viikkoa ja laitteen voi noutaa Turun Räntämäestä. Laitteen mukana tulee johdot, uudet elektroidit, patterit ja käyttöohje. Lisäksi mukana on varajohdot, -patterit ja -elektroidit. Hinta: 40 €/4 viikkoa. Ota yhteyttä!



Kokeile TENSiä ainakin näissä synnytystilanteissa:

Jos sinulla on alaselän kipua tai muuta selkäkipua synnytyksen avautumisvaiheessa.
Käytä laitetta, kun pyörittelet lantiotasi jumppapallon päällä, kävelet rappusia ylös ja alas tai liikut muulla tavalla.
Kun istut autossa matkalla synnytyssairaalaan.
Kun odotat ammeen täyttymistä (laitetta ei saa käyttää vedessä).
Synnytyksen jälkeen, jos sinulla on kivuliaita jälkisupistuksia tai alapään kipua.

Lähteet:

Transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS) for pain management in labour. Cochrane Database 2009.

Pain management for women in labour: an overview of systematic reviews. Cochrane Database 2012.


Teksti ja kuva: Liisa Hildinger


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page